Up

14 mrt. 2017

OPTIDRIVE_logot.jpg

 

AVANT lanceert het Optidrive™-aandrijvingssysteem

Avant heeft een nieuwe, innovatieve oplossing ontwikkeld om het aandrijvingssysteem in de Avant-laders verder te optimaliseren en de prestaties van de machines nog verder te verbeteren.

 

De aandrijving van AVANT-kniklader gebeurt door middel van een variabele hydraulische pomp, vier hydraulische wielmotoren en een aantal kleppen, die met elkaar verbonden zijn door middel van hydraulische slangen en koppelingen. Dit systeem, waarbij de aandrijfkracht wordt overgebracht van de motor (elektromotor op AVANT e-Serie) naar de wielen door middel van hydrauliek olie, wordt vaak aangeduid het aandrijvingscircuit. In plaats van te werken met traditionele mechanische assen, maakt Avant gebruik van een aandrijvingssysteem met vier afzonderlijke hydraulische wielmotoren op elk wiel van de kniklader.

Avant was de eerste fabrikant die dergelijk concept ontwierp en gebruikte in een compacte kniklader. Door deze procedures toe te passen, is AVANT in de mogelijkheid om machines te ontwikkelen met een zeer hoge duwkracht, maar tegelijkertijd toch zeer compact blijven. Het extreem lage zwaartepunt, zorgt er daarenboven voor dat een Avant als één van de meest stabiele knikladers op de markt bestempeld kan worden.

Door middel van onderzoek & ontwikkeling heeft AVANT dit systeem inmiddels verbeterd en verder op punt gesteld. Wanneer hydrauliek olie tegen hoge snelheid door het hydraulisch systeem (motoren, slangen, kleppen en koppelingen) stroomt, wordt de olie opgewarmd door de weerstand die hij ondervindt door verplaatsing in het circuit. Logisch gevolg is dus dat hoe meer slangen, koppelingen en andere hulpstukken er zijn, hoe sneller de olie verhit wordt, wat dan weer betekent dat alle onnodig gegenereerde warmte het vermogen van de motor naar beneden haalt en dat het brandstofverbruik eveneens de hoogte in gaat.

In het nieuwe systeem  werden de hoeveelheid hydraulische slangen en hulpstukken radicaal verminderd, waardoor de prestaties van de machines geoptimaliseerd worden. Vandaar dat Avant er dan ook voor gekozen heeft om het systeem  onder de naam Optidrive™ op de markt te brengen.

 

De belangrijkste voordelen van het nieuwe Optidrive™-systeem zijn:

Verbetering van de prestaties met 10%. De Optidrive™ vermindert het vermogensverlies in het systeem tot 1,5 kW, wat ongeveer 10% van het totale vermogen is binnen het hydraulisch circuit. Dit betekent een lager brandstofverbruik, minder warmte in het hydraulische systeem en meer kracht voor het uit te voeren van het eigenlijke werk.

60% minder hydraulische aansluitingen. Het aantal koppelingen werd drastisch verminderd. Dankzij Optidrive ™ zijn er +- 30 koppelingen minder nodig (-60%) in vergelijking tot het oude hydraulische circuit. Daarnaast worden er in het nieuwe systeem veel minder hoekkoppelingen en T-stukken gebruikt, waardoor, de oliedoorstroming in het hydraulische circuit geoptimaliseerd kon worden.

20% minder hydraulische leidingen. Afhankelijk van het model Avant elimineert de Optidrive™ ten minste drie slangen uit het systeem, zonder enig verlies van de kenmerken van de kniklader. Dit kan bekomen worden door een intelligent nieuw ontwerp, waarbij alle ventielen zoals anti-sper, handrem en tweede rijsnelheid, samen gemonteerd worden op één hydraulische blok. 

Minder verhitting in het systeem. De vier hydraulische wielmotoren in het aandrijvingscircuit gebruiken spoelolie om de motoren af te koelen wanneer er met de kniklader gewerkt wordt. Vooral wanneer er langere afstanden aan een hoge rijsnelheid afgelegd worden, is de nodige koeling essentieel. Met Optidrive™ is de hoeveelheid olie in de aandrijvingsmotoren 5 keer groter dan in het oude systeem, wat zorgt voor een sterk verbeterde koeling  binnen het circuit.

Parkeerrem verwerkt in de achterwielen. Met het oog op de best mogelijke grip bij elke mogelijke belasting en op elk terrein,  werd  de handrem in de Optidrive™ verplaatst van de voorste naar de achterste wielen van de lader. Het effect van extra gewichten, belasting op de hefarm in bergop- of bergafwaartse positie van de kniklader, hebben dus een kleiner effect op de achterwielen, waardoor de grip van machine op de ondergrond, verbeterd wordt wanneer handrem aangetrokken is.

Minder vibraties op de motor. De Optidrive™ heeft ook een effect op het gewicht en de balans van de motor en de pompen van de lader. De gewijzigde gewichtsverdeling heeft tevens geleid tot de ontwikkeling van nieuwe motorsteunen (trillingsdempers). Deze optimalisatie zorgt voor een vermindering van de motortrillingen op de Avant 700 serie. Dit is vooral merkbaar aan het drastisch verlaagde geluidsniveau in de LX- en DLX-cabines. De nieuwe, grotere motorsteunen reduceren trillingen op de Avant 745 en 750 met wel 50% en met 37% op de Avant 755i en 760i.

Verbeterd hydraulisch connectorsysteem. De Optidrive™ beschikt over het nieuwe Parker EO3 koppelsysteem op alle hogedrukslangen en -koppelingen. Dit nieuwe systeem heeft een draaiknop op de koppeling, die duidelijk aangeeft tot waar koppeling aangespannen dient te worden.  Door de vermindering van het aantal slangen en koppelingen wordt de kans op lekken in het hydraulisch circuit aanzienlijk gereduceerd.

Eenvoudiger te onderhouden. Het kleiner aantal hydraulische aansluitingen, het nieuwe koppelsysteem en de extra gecreëerde ruimte in de motorruimte en de voorste hydraulische motoren, maakt dat een servicebeurt veel eenvoudiger uitgevoerd kan worden. De Optidrive™ is een gecentraliseerd kleppenysteem, waarbij alle ventielen zoals vb. anti-sper, handrem, tweede rijsnelheid verzameld worden in één ventielblok in het voorste frame van de machine.