AVANT ROBOT 185 PORAA VUODEN TYÖMAALLA KANSALLISKIRJASTON ALLA

Helsingin keskustassa sijaitsevassa Kansalliskirjastossa aloitettiin viime vuoden marraskuussa 16 miljoonaa euroa maksava peruskorjaus. Kaksi vuotta kestävä urakka on suurin remontti rakennuksen 169-vuotisen historian aikana. Avant on mukana arvokkaan rakennuksen remontissa tarkalla ja tehokkaalla Avant Robot 185 -purkurobotilla.

Kansalliskirjaston peruskorjaus on nyt valittu Vuoden Työmaaksi 2014. Valinnan teki Rakennuslehden kokoama asiantuntijaraati. Urakka ei käsitä ainoastaan sisätilojen konservointia vaan sen lisäksi kirjaston ensimmäisen kerroksen alle tehdään lisätilaa poistamalla peruskalliota. Lisätilaa tarvitaan muunmuassa talotekniikalle ja vaatesäilytykseen.

Kun kalliota louhitaan tällaisessa arvokkaassa ja historiallisessa rakennuksessa, pitää työ tehdä pölyttömästi ja ilman räjäyttämistä ja tärinää - oikeanlaisilla työkaluilla.

NCC Rakennus Oy on kohteen pääurakoitsija ja Metson Murskaus Oy on yksi aliurakoitsijoista. Metson Murskaus Oy:n tehtävä on ensimmäisen kerroksen lisätilojen laajennus. Tähän projektiin Metson Murskaus Oy:n Jyrki Metso valitsi Avantin purkurobotin, johon on asennettu Dooforin kivipora. “Kun kalliota louhitaan tällaisessa arvokkaassa ja historiallisessa rakennuksessa, pitää työ tehdä pölyttömästi ja ilman räjäyttämistä ja tärinää”, kertoo Metso. Lisähaasteetta tuovat työmaan ahtaat tilat. “Ensimmäiset lohkareet irroitettiin lekalla käsipelillä, mutta nyt homma etenee Avantin Robotilla, ja osin myös käsiporalla”, sanoo Metso.

Alle 80 senttimetriä leveä sähkökäyttöinen robotti mahtuu juuri liikkumaan ahtaissa ja vaikeakulkuisissa alakerran käytävissä. Polttomoottorin käyttö ei ole työmaalla mahdollista. Kauko-ohjattavan Avant Robotin lähes viiteen metriin ulottuva ja ympäri pyörivä puomisto nopeuttaa työntekoa: konetta ei tarvitse jatkuvasti siirrellä ja työssä voi siten keskittyä olennaiseen eli poraamiseen. “Irrotamme poratut lohkareet hydraulisesti kiilaamalla sen kokoisina, että yksi mies voi ne nostaa. Kaikkiaan kalliota poistetaan noin 500 kuutiota, eli porattavaa riittää”, toteaa Metso. Metson Murskaus poraa 45 millimetrin kruunuilla noin metrin syvyisiä reikiä. Huuhtelu tehdään paineilmalla ja imuri hoitaa pölynsidonnan.

Avantin työkaluilla ja menetelmillä olemme pystyneet vastaamaan kohteen asettamiin haasteisiin ja etenemään aikataulun mukaisesti

Hankalissa olosuhteissa ja kireässä aikataulussa koneiden, niiden huollon ja toimintamenetelmien pitää toimia. “Olemme olleet tyytyväisiä Avantin luotettavuuteen ja ominaisuuksiin. Huolto- ja varaosapalvelut ovat toimineet meidän koneellemme kiitettävästi. Näillä työkaluilla ja menetelmillä olemme pystyneet vastaamaan kohteen asettamiin haasteisiin ja etenemään aikataulun mukaisesti”, summaa Jyrki Metso.